
Test wstępny Kursokonferencja Sędziowska, Starachowice, 16-18 marca 2018 

 

   ______ 

Przygotowanie: Michał Klichowicz, Artur Wasiak; nadzór i korekta: Jacek Marciniak 1/7 

Test wstępny 
 

Test składa się z 13 pytań. W każdym punkcie należy podać: 

 odpowiedź (A/B/C lub TAK/NIE, lub liczbę lew, lub inaczej, jak podano w treści zadania), 

 numer odpowiedniego przepisu (odpowiednich przepisów, jeśli zastosowano ich więcej), 

 krótkie uzasadnienie, jeśli jest wymagane w poleceniu. 

 

Czas na rozwiązanie: 1 godzina. 

 

Zadanie 1 

a) Kiedy zawodnik ma prawo poprosić o powtórzenie licytacji? 

A. Tylko w trakcie licytacji. 

B. Przed swoim pierwszym zagraniem karty (ale tylko w swojej kolejności zagrywania). 

C. W dowolnym momencie rozgrywki (ale tylko w swojej kolejności zagrywania). 

 

b) Zawodnik zapomniał, jaki kontrakt jest grany. Kiedy ma prawo się dowiedzieć? 

A. Zanim schowano kartki do kaset licytacyjnych. 

B. Przed swoim pierwszym zagraniem karty (ale tylko w swojej kolejności zagrywania). 

C. W dowolnym momencie rozgrywki (ale tylko w swojej kolejności zagrywania). 

 

Zadanie 2 

S rozgrywa 3BA. W ściąga AKDW10 i wychodzi w trefla. S bierze lewę i deklaruje pozostałe. W efekcie 

porozdaniowej dyskusji okazuje się, że E miał 12 kart, a brakująca 3 leżała przez całe rozdanie pod stołem 
– przez to E dołożył do koloru tylko 2 razy zamiast 3. Zawodnicy wzywają sędziego i proszą o rozstrzygnięcie 
problemu. 

 

Zadanie 3 

Dla każdego z poniższych przykładów oceń, czy zawodnik ma prawo uzyskać odpowiednią informację 
o znaczeniu zapowiedzi. TAK/NIE 

a) 1 1 

    2 

Co znaczyłoby otwarcie 2? 

b) 1 2 

Czy 1-1BA zawierałoby wariant minipodniesienia? 
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Zadanie 4 

Zawodnik słyszy, że jego partner tłumaczy odzywkę niezgodnie z ustaleniami. Czy powinien sprostować 
tłumaczenie… 

a) …gdy będzie/jest rozgrywającym lub dziadkiem? 

A. Nie ma takiego obowiązku. 

B. Tak, natychmiast po usłyszeniu wyjaśnienia partnera. 

C. Tak, po zakończeniu licytacji, przed pierwszym wistem. 

D. Tak, po zakończeniu rozgrywki. 

 

b) …gdy będzie/jest zawodnikiem strony wistującej? 

A. Nie ma takiego obowiązku. 

B. Tak, natychmiast po usłyszeniu wyjaśnienia partnera. 

C. Tak, po zakończeniu licytacji, przed pierwszym wistem. 

D. Tak, po zakończeniu rozgrywki. 

 

Zadanie 5 

a) N jest rozdającym. S otwiera poza kolejnością 1, otwarcie nie zostaje zaakceptowane. Czy N musi spa-
sować? TAK/NIE 

 

b) E jest rozdającym. S pasuje poza kolejnością, pas nie zostaje zaakceptowany. Czy S musi spasować, jeśli E 
spasuje? TAK/NIE 

 

c) E jest rozdającym. S pasuje poza kolejnością, pas nie zostaje zaakceptowany. Czy  S musi spasować, jeśli E 

otworzy licytację 1? TAK/NIE 

 

d) E jest rozdającym. S otwiera poza kolejnością 1, otwarcie nie zostaje zaakceptowane. Czy S musi otwo-

rzyć 1, jeśli E spasuje? TAK/NIE 

 

e) E jest rozdającym. S otwiera poza kolejnością 1, otwarcie nie zostaje zaakceptowane. Czy S musi wejść 

1, jeśli E otworzy 1? TAK/NIE 
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Zadanie 6 

a) Rozgrywający wyciąga kartę z ręki, ale gdy karta była kilka centymetrów nad stołem (widoczna dla 
wszystkich), płynnym ruchem natychmiast wycofuje ją do ręki. Czy jest zagrana? TAK/NIE 

 

b) Obrońca wyciąga kartę z ręki, ale gdy karta była kilka centymetrów nad stołem (widoczna dla wszyst-
kich), płynnym ruchem natychmiast wycofuje ją do ręki. Czy jest zagrana? TAK/NIE 

 

c) Rozgrywający prosi o zagranie ze stołu 6, ale nie ma tam 6. Jedyną szóstką na stole jest 6. Czy 6 
musi zostać zagrana? TAK/NIE 

 

Zadanie 7 

a) Dziadek podejrzewa, że rozgrywający popełnił fałszywy renons. Czy (w normalnym przebiegu gry) może 
spytać partnera, czy nie miał do koloru? TAK/NIE 

 

b) Obrońca podejrzewa, że jego partner popełnił fałszywy renons. Czy może spytać go, czy nie miał do kolo-
ru? TAK/NIE 

 

Zadanie 8 

Po zakończeniu rozgrywki dziadek zwrócił uwagę na fałszywy renons popełniony przez obrońcę. 

A. Stronie rozgrywającej przysługuje automatyczne przekazanie lew zgodnie z 64A. 

B. Dziadek nie może brać udziału w grze, więc nie stosuje się automatycznego przekazania lew. Jeśli fałszy-
wy renons przyniósł obrońcom nienależne lewy, należy orzec sprostowanie według 64C. 

C. Dziadek nie może brać udziału w grze, więc sędzia nie orzeka sprostowania. Nawet gdyby fałszywy re-
nons przyniósł obrońcom nienależne lewy, wynik z gry pozostaje. 

 

Zadanie 9 

Rozgrywający wziął lewę, ale odłożył kartę tak, jakby ją oddał. Czy dziadek może zwrócić uwagę na tę nie-
prawidłowość? 

A. Nie. 

B. Tak, o ile zrobi to od razu (przed zagraniem jego strony w następnej lewie). 

C. Tak, w dowolnym momencie dalszej rozgrywki. 

 

Zadanie 10 

Rozgrywający deklaruje wzięcie pozostałych lew. Przeciwnicy nie zgadzają się. Rozgrywający proponuje 
dalszą grę zamiast wzywania sędziego. Czy gracze mają prawo uznać deklarację za niebyłą i kontynuować 
grę? TAK/NIE 
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Zadanie 11 

a) E otwiera 1♦ we właściwej kolejności. S nie zauważa i też próbuje otworzyć 1♦. W nie akceptuje zapo-
wiedzi. S licytuje 2♦ (jako że N musi pasować, dla wszystkich jest jasne, że wskazuje to naturalne kara). 

Po 2♦ W licytuje 2 i na tym licytacja się kończy. 

W N E S 

--- --- 1♦ 2♦ 

2 pas pas pas 

Jakim ograniczeniom wistowym podlega N? (Wpisz TAK/NIE do odpowiednich pól tabeli). 

 

b) W pasuje poza kolejnością. Licytacja wraca do właściwego otwierającego (E) i toczy się następująco: 

W N E S 

--  -- 1 pas 

1BA 2♦ 2 pas 

2 pas pas 3♦ 

pas pas pas 

Jakim ograniczeniom wistowym podlega E? (Wpisz TAK/NIE do odpowiednich pól tabeli). 

 

Zadanie 12 

S gra kontrakt pikowy. Czterokartowa końcówka: 

  9 

  - 

  6 

  8 2 

 D   10 

 -   - 

♦ W 10 2  ♦ 8 7 

 -   3 

  K W 2 

  - 

 ♦ - 

  10 

S zagrywa z dziadka blotkę pik i impasuje – bez sukcesu – damę. 

Wszyscy przy stole pod wpływem dyskusji o licytacji zapominają o granym kontrakcie i myślą, że S rozgrywa 
kontrakt bezatutowy. W związku z tym W "ściąga" trzy lewy karowe. S wyrzuca najpierw kolejno dwa 
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ostatnie w talii piki, żeby utrzymać dobrą 10 - na wypadek, gdyby W musiał wychodzić w ten kolor – 
i dokłada ją dopiero w ostatniej lewie. 

Po dograniu ostatniej lewy zawodnicy przypominają sobie, że jednak grano w piki. 

Jaki wynik należy zapisać rozgrywającemu? Ile lew wziął w opisanej końcówce? Uzasadnij krótko. 

 

Zadanie 13 

Licytacja zaczyna się 

W N E S 

1♦ 3 3 pas 

3BA pas 4 5 

W tym momencie S przypomina sobie, że wejście 3 oznacza oba kolory starsze, i wzywa sędziego. Sędzia 
instruuje, na jakich zasadach można wycofać zgłoszone zapowiedzi. Dla każdego z poniższych wariantów 
oceń, czy podana sekwencja może legalnie wystąpić w następstwie opisanej sytuacji. Jeśli nie, uzasadnij. 

a) 

W N E S 

1♦ 3 ktr pas 

pas 3 ktr 3 

ktr pas pas pas 

b) 

W N E S 

1♦ 3 3 pas 

3BA pas pas 4 

ktr pas pas pas 

c) 

W N E S 

1♦ 3 3 pas 

3BA pas 4 pas 

pas pas 
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Karta odpowiedzi 

numer odpowiedź przepis(y)  numer odpowiedź przepis(y) 

1a    5d   

1b    5e   

2 ___ lew   6a   

3a    6b   

3b    6c   

4a    7a   

4b    7b   

5a    8   

5b    9   

5c    10   

 

 nakaz zakaz  
przepis(y) 

   ♦    ♦  

11a          

11b          

 

 

12 

___ lewy przepis(y): 
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a)  b)  c) przepis(y): 
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Karta odpowiedzi 

numer odpowiedź przepis(y)  numer odpowiedź przepis(y) 

1a B 20B, 20C2  5d TAK 31A1 

1b C 41C  5e NIE 31A2 

2 9 lew 14B4, 64A2  6a NIE 45C2 

3a TAK 20F1  6b TAK 45C1 

3b TAK 20F1  6c NIE 46B4 

4a C 20F5b(ii)  7a TAK 61B2a 

4b D 20F5b(i)  7b TAK 61B3 

5a NIE 31B1  8 A 42B3 

5b TAK 30A  9 B 65B3 

5c TAK 30A  10 NIE 68D2b 

 

 nakaz zakaz  
przepis(y) 

   ♦    ♦  

11a NIE NIE NIE NIE TAK TAK NIE TAK 26B 

11b NIE NIE NIE NIE NIE NIE NIE NIE 26A 
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3 lewy przepis(y): 53A 

Rozgrywający przebił kiera w jedenastej lewie. W dwunastej zaakceptował wyjście poza ko-
lejnością i znów przebił. W trzynastej wyjście poza kolejnością nie może zostać zaakceptowa-
ne. 
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a) NIE b) TAK c) NIE przepis(y): 21B 

a) Możliwość zmiany zapowiedzi wygasa, gdy partner zgłasza swoją. Dlatego E nie może 
zmienić swojej licytacji z pierwszego okrążenia. 

c) Wykraczający może zmienić swoją zapowiedź tylko wtedy, gdy jego RHO zmienił swoją. 

 

 

 


