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Egzamin składa się z 14 zadań.  

We wszystkich zadaniach należy, oprócz uzasadnienia, podać numery przepisów, o które opiera się 
rozwiązanie. (wyjątek zadanie 12) 

Wszystkie rozdania, o ile nie zaznaczono inaczej, pochodzą z gry meczowej na wysokim poziomie, bez zasłon. 

Jeżeli do rozwiązania konieczne jest przeprowadzenie panelu wśród zawodników należy napisać: 

 Jakie informacje zostaną podane pytanym zawodnikom 

 Jakie pytanie lub pytania zostaną postawione 
W oparciu o swoją wiedzę brydżową należy antycypować wynik panelu. 

 

Czas na rozwiązanie 120 minut. 

Powodzenia! 
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Zadanie 1 

    W N E S 

N / obie  AK984   1 3 …pas 

  A632  pas 4 pas 5 

  AQJ6  pas 6 pas pas 

 KQ8 N  AJ976532 pas    

 10653 
W                  E 

 72 Wynik: 13 lew.  

WE wzywają sędziego zgłaszając namysł S przed 
pierwszym pasem. NS potwierdzają fakt długiego 
namysłu. 

 J975  108 

 104 S  8 

  104  

  QJ  

  KQ4  

  K97532      

 

Zadanie 2 

17  AJ95  W N E S 

N / nikt  Q4   1 1 X 

  J1052  XX 1NT pas pas 

  KJ6  X pas 2 2 

 K84 N  73 3 3 pas 4 

 AJ3 
W                  E 

 9876 pas pas pas  

 K643  AD987 E przed zalicytowaniem 2 spytał o znaczenie 
kontry co N wytłumaczył jako punkty. 

Wist: A, wynik 10 lew 

E po rozdaniu wzywa sędziego twierdząc, że gdyby 
X była wytłumaczona jako starsze czwórki 
(zgodnie z systemem), to by zalicytował 2 karo 
zamiast 2 kier i partner by nie zawistował w kiera. 

 Q74 S  A3 

  Q1062  

  K1052  

    

  109852      
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Zadanie 3 

3  KJ107  W N E S 

S / EW  AK5     Pas 

  Q3  pas 1 pas 1 

  AQ105  pas 4 pas pas 

 AQ N  862 pas    

 942 
W                  E 

 Q1083 Wist: 2 - do króla, pik do asa, kier do damy, trefl 
do króla, pik z ręki i po pojawieniu się damy 
deklaracja: no to już tylko karo oddam. 

EW protestują, że mają jeszcze coś do wzięcia 

 

 A862  J10754 

 J432 S  8 

  9543  

  J76  

  K9  

  K976  

 

Zadanie 4 

8  AK983  W N E S 

W / nikt  AQJ4  pas 1 2NT 4 

  6  5 …5 pas 6 

  1052  pas pas pas  

 1062 N  Q     

 9762 
W                  E 

 8 Wist: K, 13 lew 

Strona EW reklamuje, że N wypadł z tempa, a S 
dołożył szlemika. NS potwierdza namysł. 

 

 7  KQ9432 

 AKQ84 S  J9763 

  J754  

  K1053  

  AJ1085  

    
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Zadanie 5 

1  KJ93  W N E S 

N / nikt  J4   2^    

  J942   pas 1 pas 

  A72  2^^ pas pas pas 

 108765 N  Q2 2^ - dwukolorówka z kierami poniżej otwarcia 

2^^ - 5+ pików, 4+ kiery 7-10 

Wist: 6, wynik: 8 lew  

W otworzył poza kolejnością 2, które nie zostało 
zaakceptowane. Wezwany sędzia orzekł, że 

ponowne 2 jest zapowiedzią porównywalną do 
wycofanej. 

Po rozdaniu NS narzekają, że EW trafili kolor do 
gry. 

Czy E mógł zgodnie z przepisami spasować?  

Czy jest tu jeszcze coś do zrobienia? 

 AQ1053 
W                  E 

 962 

 7  AQ85 

 J8 S  KQ103 

  A4   

  K87  

  K1063  

  9654  

Zadanie 6 

2  A953  W N E S 

E / NS  Q632    1 3 

  9  pas 4 pas pas 

  Q1064  pas    

 74 N  KQJ1082      

 A97 
W                  E 

 8 3 N wytłumaczył jako dwukolorówka trefle i 
kiery 

po zakończeniu licytacji S sprostował, że to kara i 
kiery, przywołany sędzia wytłumaczył przepisy, w 
związku z czym W zmienił swojego pasa na kontrę. 
Wynik -2, 500 dla EW. Czy jest jeszcze jakiś 
problem? 

 K1072  J84 

 K982 S  A75 

  6  

  KJ1054  

  AQ653  

  J3  
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Zadanie 7 

20  973  W N E S 

W / obie  K  pas pas 1 1 

  742  pas 2 pas pas 

  AQ8653  2 3 pas 3 

 Q1054 N  K6 pas pas pas  

 Q8764 
W                  E 

 AJ52  

 J  Q963 

 972 S  KJ10 

  AJ82  

  1093  

  AK1085  

  4  

Przebieg rozgrywki: 

E dziadkując w kolejnym rozdaniu zgłasza sędziemu, że rozgrywający zrobił 
fałszywy renons. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      To już połowa – dobrze Ci idzie! 

  

W N E S 

4 3 K A 

6 K A 3 

J 2 3 A 

4 4 2 9 

2 A J 4 

7 3 10 5 

7 7 5 10 

10 7 6 2 

Q 5 J 8 

Q 9 K 8 

5 6 6 10 

9 8 9 K 
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Zadanie 8 

Kontrakt 6, Wist: 10,  
4x kara, ostatnie bierze W 

5 lewa:  2, 3, J, A 
Kolejne 5 lew to trefle, powstała końcówka: 

 

 

 

 

 

 

N zagrał ostatnie karo, E wyrzucił K pik 

N zagrał Q na co E a po nim W złożyli karty. 
Zapisano 12 lew. 

Strona WE przyszła do sędziego po segmencie – 
gdy tylko zobaczyli rozkład i się zorientowali że 
N nie miał kiera.  

Zadanie 9 

20  K982  W N E S 

W / obie  J876  pas pas pas 1 

  A54  1 X^ 1NT^^ pas 

  J5  2 pas 2 pas 

 1065 N  QJ74 pas pas   

 AK1032 
W                  E 

 Q9 1 - WJ bez precyzjona 

^ - transfer na piki 

^^ po stronie SW transfer na trefle 

Wynik -2. 

Po rozdaniu NS wzywa, że przez rozbieżność 
tłumaczeń nie mieli szansy zagrać górnego 3NT.  

Para EW posiada krótki opis systemu w którym jest 
opisanych kilka sekwencji z użyciem transferów, 
ograniczających się do licytacji po otwarciach i 
wejściu. 

 

 Q86  KJ32 

 73 S  1098 

  A3  

  54  

  1097  

  AKQ642  

1  Q63  

N / nikt    

  AQ872  

  AKQJ2  

 9542 N  KJ 

 87 
W                  E 

 KQJ64 

 J963  105 

 986 S  10743 

  A1087  

  A109532  

  K4  

  5  

  Q6  

  8  

 954   K 

   KQ 

  A109  
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Zadanie 10 

6  1087432  W N E S 

E / EW      1 pas 

  654  2 pas 2 pas 

  A963  4 pas pas pas 

 J6 N  KQ5 Wist: Q 

E dopytał o wist, odmienny, bez udziwnień.  

E zabił Asem i nie mógł już wygrać. 

Po rozdaniu E wzywa sędziego na okoliczność 
rozbieżności tłumaczenia z wistem przez co 
przegrał czapę. 

Indagowani NS zeznają: 

S – przecież wiadomo że do damy odblok – to jest 
elementarz. 

N – być może i elementarz, ale tylko na grę w BA. 

 

 Q862 
W                  E 

 AKJ53 

 A82  J93 

 KQJ7 S  54 

  A9  

  10974  

  KQ107  

  1082  

Zadanie 11 

S rozgrywa 5, wist K  

Po przebiciu drugiego kara, rozgrywający ściągnął 
atuty, zagrał kiera do damy, Asa kier i kiera 
przebił, przebił kolejne karo, na Asa pik wyrzucił 
karo, po czym zagrał pika. 

W tym momencie zauważa, że w stole nadal są 
dwa piki. Wiedząc, że „nie można popełnić 
fałszywego renonsu w dziadku” wzywa sędziego 
prosząc o przywrócenie sprawiedliwości.  

 

 

  

14  84  

E / nikt  106  

  J8532  

  A732  

 K1063 N  QJ92 

 J742 
W                  E 

 K953 

 KQ6  A1097 

 J8 S  9 

  A75  

  AQ8  

  4  

  KQ10654  
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Zadanie 12 

Na jednym ze stołów w rozdaniu 21 grany był kontrakt 4 kier (NS). W wyniku wykroczenia sędzia zdecydował 
się orzec wynik rozjemczy: 

Dla strony NS: 2/3 na wygranie, 1/3 na bez 1 
Dla strony EW: kontrakt wygrany w całości 
Podaj wynik dla każdej ze stron 

a. w IMP gdy grano je w meczu fazy grupowej, a na drugim stole padł wynik -100. 
b. w IMP gdy grano je w meczu fazy pucharowej, a na drugim stole padł wynik -100. 
c. w PT gdy grano w je w turnieju na maksy, frekwens rozdania bez orzekanego zapisu: 

+650 1 

+620 9 

+200 3 

+170 1 

-100 7 

-200 4 

 

Zadanie 13 

Turniej par. Określ czy akcja jest zgodna z przepisami: 

a. Otwarcie licytacji 1 trefl (WJ) z kartą J653 Q75 K43 J52 

b. Otwarcie licytacji 1 karo (WJ) z kartą J653 Q75 K43 J52 

c. Otwarcie licytacji 1 kier (WJ) z kartą J653 Q75 K43 J52 

d. Otwarcie licytacji 1 pik (WJ) z kartą J653 Q75 K43 J52 

e. Otwarcie licytacji 1BA (14-16) z kartą J653 Q75 K43 J52 

f. Otwarcie licytacji 1BA (6-10) z kartą J653 Q75 K43 J52 

g. Otwarcie licytacji 2 karo (mini-multi) z kartą: J653 Q75 K43 J52 

h. Otwarcie licytacji 2 karo (mini-multi) z kartą: J9653 Q5 K43 J52 

i. Otwarcie licytacji 2 karo (mini-multi) z kartą: AK10432 KD5 AJ K4 

 

*mini-multi = 6 kart w pikach lub kierach siła 6-10  
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Zadanie 14 

Po licytacji, w której S pokazał piki i kolor młodszy, W rozgrywa kontrakt 3. 

732   A984 

K W E D9872 

A108763   KW9 

D53   W 

Przebieg rozgrywki: K przepuszczony. Kontynuacja pika zabita A. Kier do króla i asa. Odwrót w trefla do 

króla i zagrany kolejny pik przez S. 

W tej pozycji rozgrywający zamiast dołożyć pika, przebija 7. N zaczyna się zastanawiać co wyrzucić. Po około 

10 sekundach rozgrywający mówi „przepraszam, mam pika”. 

Wezwany sędzia nakazuje kontynuować grę. Rozgrywający przebija czwartego pika 7 i gra kara z góry łapiąc 

drugą damę u S. 

Jeżeli sędzia zrobi panel, to dowie się, że przy normalnej grze rozgrywający wygrałby kontrakt w połowie 

przypadków. 

Jaką decyzję podejmie sędzia? 

 

  



Egzamin na tytuł sędziowski                         Kursokonferencja Sędziowska, Starachowice, 21-23 stycznia 2022 

 

    

Przygotowanie: Aleksander Krych                       korekta: Michał Klichowicz 10/13 

Karta odpowiedzi    Imię i Nazwisko……………………………………………………………………………………………….. 

Odpowiedź Przepisy 

Zad 1  

Zad 2  

Zad 3  

Zad 4  

Zad 5  
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Odpowiedź Przepisy 

Zad 6  

Zad 7  

Zad 8  

Zad 9  

Zad 10  
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Odpowiedź Przepisy 

Zad 11  

Zad 12 

a) NS:  EW: 

b) NS:  EW: 

c) NS:  EW: 

 

Zad 13 

a)                 b)                c)                d)                e)              

f)                g)                h)                i)              

 

Zad 14  
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Egzamin – rozwiązania 
Zadanie 1 Wznowienie licytacji z kartą N jest oczywiste, natomiast nie ma podstaw na dołożenie szlemika. 

Zmiana wyniku na 5. 16B1a 

Zadanie 2 To o co wnioskuje E. brzmi sensowenie, ale należy zauważyć, że S słysząc błędne wyjaśnienie 
kontry przez N, postanowił naprostować rozdanie licytując 2 pik. Jako, że 1NT partnera wykluczyło starsze 
czwórki, to pas stanowi logiczną alternatywę dla licytacji 2pik. Należy orzec wynik rozjemczy: kontrakt 2D 
lew 9, dodatkowo należy ukarać wykraczającego za świadome wykorzystanie nielegalnej informacji.  
Przepisy: 75A, 73C2 

Zadanie 3 Co prawda rozgrywający nie wspomniał o atucie, ale nic nie wskazuje na to, że o nim zapomniał. 
Kolor się rozwiązał, więc zadeklarował. Z kolei jest spore bardzo prawdopodobne, że nie zdawał sobie 
sprawy, że trefle nie muszą być dobre – być może w ogóle zapomniał o walecie. Zatem odda jeszcze trefla. 
Przepis: 70 

Zadanie 4 W tej sytuacji otwierający mógł myśleć nad różnymi zapowiedziami, więc namysł nie sugeruje 
konkretnej akcji.  Przepis: Nie 16B 

Zadanie 5 Sędzia prawidłowo orzekł, że zapowiedź jest porównywalna, natomiast istnieje silne podejrzenie, 
że bez wykroczenia grany byłby kontrakt 2 pik. Zmiana wyniku na 2 pik -1. Przepis: 23C. 

Zadanie 6 Zawodnik W postanowił skontrować, mimo że błędna informacja nie wpływa brydżowo na decyzję 
z jego kartą. Taka zmiana jest niedozwolona. Zmiana wyniku na 4H bez kontry. Przepis 21B1 

Zadanie 7 Fałszywy renons zgłoszony za późno więc należy się jedynie przywrócenie sprawiedliwości. W tym 
wypadku pytanie dotyczy tego czy rozgrywający trafi w końcówce układ koloru karowego. Dołożenie króla 
trefl, a także pas od W w zasadzie wyklucza posiadanie damy przez W. Przepisy: 64B4, 64C1. 

Zadanie 8 Strona EW była trochę roztargniona, ale żeby rozgrywający mógł wygrać, W musiałby wyrzucić 9 
pik, co nie mieści się zbiorze zagrań normalnych. Przepis 71B 

Zadanie 9 Sam fakt występowania transferów w systemie, nie pozwala jednoznacznie stwierdzić, które 
tłumaczenie było prawidłowe w tym przypadku. Z braku dowodów należy przyjąć wariant mniej korzystny 
dla wykraczających, czyli że S miał błędne tłumaczenie. Zmiana wyniku na ważony składający się z kontraktów 
3NT, 2H. Przepisy:  21B1 

Zadanie 10 Błędna informacja, przy prawidłowej informacji przepuszczenie kara jest prawie że 
automatyczne, zmiana wyniku na 10 lew. Przepis: 47E2b 

Zadanie 11 Jak widać można popełnić fałszywy renons z dziadka, jednak w takim przypadku przepisy nie 
przewidują automatycznego przekazania lew, strona przeciwna nie poniosła straty zatem należy zapisać 
wynik jaki padł przy stole – 10 lew. Przepisy 63A1, 64B3 

Zadanie 12 a)  NS: 2/3*12+1/3*0 = 8  EW: -12   b) NS: 10 EW: -10  (p 12c4)  c): NS 31PT, EW 11PT 

Zadanie 13 a) NIE, b) TAK, c) TAK, d) TAK, e) TAK, f) NIE, g) NIE, h) TAK, i) NIE  
MPB – definicje: zapowiedź psychologiczna 
DON 15.1 – Nie wolno blefować sztucznymi otwarciami.  
F - Polityka systemowa 3.2.c), 4.2.c) 

Zadanie 14 3 -1, trafienie damy jest nielegalną informacją, która nie może być wzięta pod uwagę. P16C. 
 


