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Egzamin na tytuł sędziowski 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Egzamin składa się z 16 zadań. 
W zadaniach 1-4 wystarczy podać odpowiedzi, a do zyskania są po 4 punkty. 
W zadaniach 5-16, oprócz werdyktu, należy napisać rozsądnej długości 
uzasadnienie oraz podać numer przepisu, który jest kluczowy dla rozstrzygnięcia 
problemu. Za te zadania można uzyskać po 7 punktów. 
Łącznie do zdobycia jest 100 punktów. 
 
Na potrzeby egzaminu przyjmij, że gracze prezentują poziom drugoligowy. 
Jeżeli werdykt zależy od wyniku panelu, napisz jakiego spodziewasz się 
rozstrzygnięcia. 
 
Na rozwiązanie egzaminu przewidziano 150 minut. 
Powodzenia! 
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Zadanie 1. 
Zaznacz czy w podanych sekwencjach ostatnia zapowiedź wymaga alertowania: 
 

a)​ 1♣​ pas​ 1♠​ 2♥​
KTR (kontra-fit)​ ​ ​ ​ TAK​ NIE​ Tylko na zasłonach​
 

b)​ 1♦​ 1NT​ pas​ 2♣ (Stayman)​ ​ TAK​ NIE​ Tylko na zasłonach​
 

c)​ 1NT​ pas​ 2♣​ ​ ​ ​ TAK​ NIE​ Tylko na zasłonach​
(Stayman, nie obiecuje starszej 4)​
 

d)​ Otwarcie 4♣ (kiery, około 8,5 lewy)​ ​ TAK​ NIE​ Tylko na zasłonach​
 

e)​ 1♥​ 2♥ (5-5 ♠+młody, 6-10 lub 16+ PC)​ TAK​ NIE​ Tylko na zasłonach​
 

f)​ 1♦​ 2♦ (5-5 na starych, siła dowolna)​ TAK​ NIE​ Tylko na zasłonach 
 
 
Zadanie 2. 
Zaznacz czy w turnieju regionalnym w Polsce dozwolone jest stosowanie otwarcia 2♣ w 
znaczeniu:​
 

a)​ Acol (GF, układ dowolny)​ ​ TAK​ NIE​ Tak, ale z kartą konwencyjną​
 

b)​ Na starych (4-9 PC, min. 4♥-4♠)​ TAK​ NIE​ Tak, ale z kartą konwencyjną​
 

c)​ Dwuznaczne (NF):​
Blok 5-10 PC 5+ ♦​ ​ ​ TAK​ NIE​ Tak, ale z kartą konwencyjną​
lub 17-18 zrównoważony​
 

d)​ Wilkosz (6-10 PC, 5 starsza i 5 inna)​TAK​ NIE​ Tak, ale z kartą konwencyjną 
 
 
Zadanie 3. 
Podaj wynik meczu w VP. 
W pierwszej rundzie turnieju teamów w meczu 4-rozdaniowym pierwsze 3 rozdania były 
remisowe, natomiast w rozdaniu nr 4:​
- w pokoju otwartym para gospodarzy (NS) wygrała 3♥ z nadróbką,​
- w pokoju zamkniętym para gości (NS) osiągnęła kontrakt 4♥, przy czym wskutek 
popełnionego wykroczenia, sędzia orzekł wynik nierównoważny (rozdzielony):​
dla NS 4♥ S bez jednej, dla WE 4♥ S swoje. 
Podaj wynik meczu w VP. Fragment tabeli VP dla meczu 4-rozdaniowego: 

 IMP VP IMP VP IMP VP IMP VP 

0 10 : 10 4 12.29 : 7.71 8 14.18 : 5.82 12 15.74 : 4.26 

1 10.61 : 9.39 5 12.8 : 7.2 9 14.6 : 5.4 13 16.09 : 3.91 

2 11.2 : 8.8 6 13.28 : 6.72 10 15 : 5 14 16.42 : 3.58 

3 11.76 : 8.24 7 13.74 : 6.26 11 15.38 : 4.62 15 16.73 : 3.27 
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Zadanie 4. 
 
W turnieju na maksy brało udział 14 par. Protokół rozdania nr 6 wyglądał jak poniżej: 
NS WE kontrakt rgr lew zapis NS zapis WE   

9 10 5♥x W -1 200    

3 5 4♠ S = 420    

7 1 ARB ½(420);½(450)       

2 12 4♠ S +1 450    

4 8 3♠ S +1 170    

6 11 4♠ S = 420    

14 13 6♠ S -1  50   
 
Pozycja ARB oznacza wynik ważony z zapisów 450 dla NS i 420 dla NS (oba z jednakową 
wagą). 
 

a)​ Podaj wynik par 1 i 2 w punktach turniejowych oraz w procentach. 
b)​ W wyniku interwencji sędziowskiej w powyższym protokole zamiast zapisu 5♥x -1 

został wpisany procentowy wynik rozjemczy (NS średnia minus, WE średnia plus). 
Czy w takiej sytuacji wartości obliczone w podpunkcie a) ulegają zmianie? 

 
 
Zadanie 5. 
 

W N E S 

 2♠ pas 4♠ 

pas pas pas  

2♠ = słabe dwa 
 
E zawistował w ♣9, ♣J wziął. 
Następnie została zagrana ♠Q, 
do której gracz W dołożył ♥8, na 
co E spytał “nie masz do pika?”. 
Gracz W potwierdził, ale 
wezwano sędziego w celu 
upewnienia się czy wolno 
zadawać takie pytania. Sędzia jednak kazał na razie grać dalej. Kiedy EW zagrali karo do 
asa i karo do króla, rozgrywający zaprotestował, że pytanie o renons pik uczujniło gracza W.​
E broni się, że jego partner jest znany z tego, że popełnia liczne fałszywe renonse, a tutaj 
sytuacja była szczególnie podejrzana, bo nie spodziewał się aż 7 pików u otwierającego. 
Co na to sędzia? 
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Maksy​
N, NS po partii 

♠ K965432​
♥ Q9​
♦ Q6​
♣ 32 

 

♠ ​
♥ J10874​
♦ A10953​
♣ 1074 

N 
W        E 

S 

♠ A​
♥ K6532​
♦ K842​
♣ K98 

 ♠ QJ1087​
♥ A​
♦ J7​
♣ AQJ65 
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Zadanie 6. 
 

W N E S 

  1NT pas 

2♥ pas 2♠ pas 

3♠ pas 4♠ pas... 

 
Rozdanie było grane jako ostatnie 
w rundzie. W połowie następnej 
rundy N przyszedł do sędziego i 
zgłosił, że przy stole 
zaakceptował deklarację 
przeciwnika, ale teraz chciałby się 
z tego wycofać gdyż odkrył kładące zagranie. 
Wist w ♣J, rozgrywający wziął królem i zagrał ♠J do damy gracza N. Ten ściągnął ♦A i wtedy 
E pokazał karty deklarując, że oprócz tego odda jeszcze tylko ♠A (swoje). Po czasie N 
zauważył, że kontynuacja królem karo obkłada kontrakt (rozgrywający nie ma dojścia do 
ściągnięcia ostatniego atutu). Czy sędzia przyzna obrońcom lewę? 
 
 
Zadanie 7. 
 

W N E S 

   1NT 

pas 2♦ 3♣ 2♥​
3♥ 

pas 4♥ pas pas 

KTR pas pas pas 

 
Wynik: bez dwóch 
 
S zalicytował odzywkę 
niewystarczającą 2♥. Wtedy gracz 
W zaprotestował i powiedział do przeciwnika “musisz zmienić na 3♥, inaczej sędzia”.​
S posłuchał “porady” i na razie gracze nie wezwali sędziego. Po zakończonej rozgrywce N 
przywołał jednak arbitra, opisał sytuację i wypowiedział opinię: “przecież mój partner mógł 
zalicytować co chciał, choćby pasa, i co z tego, że ja byłbym wtedy zmuszony pasować całą 
licytację, przynajmniej wzięlibyśmy zapis za 3♣ bez dwóch”.​
Jaki werdykt zarządzi sędzia?  

strona 4​ ​ ​ Przygotowanie: Paweł Szymaszczyk, korekta: Aleksander Krych 

Maksy​
E, WE po partii 

♠ AQ52​
♥ 1097​
♦ AK1054​
♣ 2 

 

♠ K98643​
♥ J85​
♦ 7​
♣ A83 

N 
W        E 

S 

♠ J107​
♥ AK​
♦ Q6​
♣ KQ7654 

 ♠ ​
♥ Q6432​
♦ J9832​
♣ J109 

 

Maksy​
S, obie po partii 

♠ KQ6​
♥ A8765​
♦ 8754​
♣ 6 

 

♠ J942​
♥ QJ1093​
♦ Q103​
♣ 3 

N 
W        E 

S 

♠ A103​
♥ ​
♦ J62​
♣ KJ98742 

 ♠ 875​
♥ K42​
♦ AK9​
♣ AQ105 
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Zadanie 8. 
 

W N E S 

1♣ 1♠ 2♦ pas 

pas 2♥ 6♦ pas... 

 
Gdy pojawiła się odzywka 6♦, N 
wezwał sędziego. Uważa, że 
zabrakło alertu i przez to WE grają 
szlemika zamiast częściówki.​
Wg systemu WE 2♦ forsuje na 
jedno okrążenie (10+ PC), ale W o 
tym zapomniał. 
Rozgrywający rozliczył skład i 
wygrał 6♦ impasując ♣Q.​
Werdykt? 
 
 
Zadanie 9. 
 

W N E S 

 3♥ KTR …4♥ 

4♠ 5♥ 6♠ pas... 

 
Bez jednej, rozdanie remisowe. 
E reklamuje namysł przed odzywką 
4♥ (około 30 sekund). Uważa, że w 
takich okolicznościach odzywka 5♥ 
jest nielegalna, z kolei bez tej 
odzywki będzie mógł spytać o asy i 
uniknąć beznadziejnego szlemika. 
Co na to sędzia? 
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Maksy​
W, nikt 

♠ AQ876​
♥ KJ432​
♦ J7​
♣ 10 

 

♠ 10432​
♥ AQ87​
♦ K3​
♣ K98 

N 
W        E 

S 

♠ K5​
♥ ​
♦ AQ108652​
♣ AJ76 

 ♠ J9​
♥ 10965​
♦ 94​
♣ Q5432 

 

Mecz​
N, WE po partii 

♠ 6​
♥ QJ109543​
♦ 654​
♣ 32 

 

♠ QJ1053​
♥ K7​
♦ J10732​
♣ J 

N 
W        E 

S 

♠ AK92​
♥ 82​
♦ AKQ​
♣ KQ104 

 ♠ 874​
♥ A6​
♦ 98​
♣ A98765 
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Zadanie 10. 
 

W N E S 

  1♣ 3♣ 

pas 3NT pas...  

 
Wyjaśnienie 3♣:​
N -> E - naturalne, konstruktywne​
S -> W - Ghestem (piki i kara) 
 
Wist ♥K, rezultat 10 lew. Wistujący 
wzywa sędziego na okoliczność 
błędnego tłumaczenia odzywki 3♣, które 
uniemożliwiło mu kładący wist treflowy. 
Przy stole para NS nie miała karty konwencyjnej, ale po zakończonym segmencie 
przedstawili opis systemu, wg którego odzywka 3♣ = 6+♣, konstruktywne. Decyzja? 
 
Zadanie 11. 
 
S rozgrywa szlema w piki. Wist w atu - 
♠8 w dziadku bierze. Karo do asa, ♦K i 
♦J - W wyrzuca trefla, a rozgrywający 
przebija(!) asem pik. Powrót przebitką 
kier, dwa razy atu i claim 13 lew. 
Zaciekawiony E pyta “kto miał ♦Q?”. 
Gracze szybko odkrywają, że w dziadku 
leżało 12 kart. Sędzia!​
Gracz W mówi, że gdyby w dziadku był 
komplet kart, to on przebiłby karo.​
E wspomina o fałszywym renonsie. 
Ile lew każe zapisać sędzia? 
 
Zadanie 12.​
​
S gra 3BA. Wist: ♠8​
1.  ♠8 - 5 - 3 - J​
2.  ♣3 - J - A - 2​
3.  ♦3 - 7 - J - 2​
4.  ♣6 - ♦5 - ♣K - 4​
5.  ♦4 - 8 - 10 - Q​
W 6. lewie gracz W wychodzi w pika, a 
S pokazuje karty mówiąc “dwie wyrzutki 
na trefle, jedna na karo, to reszta moja”.​
W: Ale kara nie są dobre!​
S: Faktycznie, ale akurat jak zgram 
trefle to ustawia się przymus na 
czerwone.​
E: Nie wspominałeś nic o przymusie. Panie sędzio!  

strona 6​ ​ ​ Przygotowanie: Paweł Szymaszczyk, korekta: Aleksander Krych 

Mecz​
E, obie po partii 

♠ 42​
♥ J974​
♦ A832​
♣ K32 

 

♠ 1087​
♥ 1062​
♦ J96​
♣ J1084 

♠ A65​
♥ KQ3​
♦ 7​
♣ AQ9765 

 ♠ KQJ93​
♥ A85​
♦ KQ1054​
♣  

 

Maksy​
S, nikt 

♠ A8​
♥ 109762​
♦ (Q)106​
♣ AKQ 

 

♠ 95​
♥ KQ84​
♦ 95​
♣ 85432 

N 
W        E 

S 

♠ 432​
♥ AJ53​
♦ 87432​
♣ 7 

 ♠ KQJ1076​
♥ ​
♦ AKJ​
♣ J1096 

 

Maksy​
W, NS po partii 

♠ Q75​
♥ AK643​
♦ 43​
♣ AK8 

 

♠ 984​
♥ J972​
♦ AQ652​
♣ J 

N 
W        E 

S 

♠ K10632​
♥ 105​
♦ 87​
♣ 9542 

 ♠ AJ​
♥ Q8​
♦ KJ109​
♣ Q10763 
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Zadanie 13. 
 

W N E S 

   1NT 

pas …pas …pas  

 
Wist blotką pik. 
Gdy dziadek wyłożył się, E wezwał 
sędziego i stwierdził, że N z tymi kartami 
sporo się zastanawiał zanim spasował. 
N temu zaprzeczył, ale S niechętnie 
potwierdził, dodając że E jeszcze po tym 
też trochę myślał przed swoim pasem.​
E odparł “tak, i to wyjaśnia dlaczego 
wzywam sędziego”. Po rozegraniu (bez jednej), E doprecyzował “chciałem wznowić 2♣, lecz 
po namyśle przeciwnika doszedłem do wniosku, że tylko się zdradzę, a i tak mnie 
przelicytują”. Co na to sędzia? 
 
 
Zadanie 14. 
 

W N E S 

  1♥ 1♠ 

2NT 4♠ KTR! pas... 

2NT = inwit z fitem 
 
Po licytacji S wezwał sędziego i zgłosił, 
że kontra padła w bardzo szybkim 
tempie sugestywnie wskazując wysoki 
poziom karności.​
E przyznał, że kontra była 
natychmiastowa, jednak zwrócił uwagę, 
że odzywka 4♠ była bez stopu. 
Kontrakt został przegrany bez dwóch. 
Jaką decyzję powinien podjąć sędzia?  
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Maksy​
S, WE po partii 

♠ 32​
♥ 982​
♦ K1097​
♣ 10964 

 

♠ Q76​
♥ AK5​
♦ J652​
♣ Q72 

N 
W        E 

S 

♠ KJ1054​
♥ Q1063​
♦ 8​
♣ K53 

 ♠ A98​
♥ J74​
♦ AQ43​
♣ AJ8 

 

Maksy​
E, nikt 

♠ K432​
♥ A32​
♦ J4​
♣ KJ102 

 

♠ ​
♥ K1094​
♦ 1087632​
♣ A94 

N 
W        E 

S 

♠ QJ109​
♥ QJ876​
♦ A5​
♣ Q8 

 ♠ A8765​
♥ 5​
♦ KQ9​
♣ 7653 
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Zadanie 15. 
 

W N E S 

   1♥ 

pas 2♣ 3♠ pas 

…pas 4♥ 4♠ KTR 

pas pas pas  

2♣ = GF (trefle/fit/równy) 
 
Po odzywce 4♠ S zastrzegł sobie prawo 
do przywołania sędziego później w 
związku z namysłem gracza W przed 
pasem na 3♠, co zdaniem S sugeruje fit 
pikowy. Wezwany po rozgrywce (bez jednej) sędzia potwierdził fakt wypadnięcia z tempa. 
Gracz W przyznał, że zastanawiał się dłuższą chwilę, jednak uważa on, że nie miało to 
znaczenia, ponieważ nawet gdyby zbiegało do niego 4♥, to on zalicytowałby 4♠. 
Sędzia przeprowadził panele: 

-​ z pozycji E 3 z 5 panelowanych licytuje 4♠, pozostali dwaj nawet tego nie rozważają, 
-​ z pozycji W 2 z 4 panelowanych licytuje 4♠, 2 pasuje. 

Sędzia odrzucił głosy tych, którzy licytowali 4♠ w poprzednim okrążeniu. 
Jaki werdykt? 
 
 
Zadanie 16. 
 

W N E S 

 1♣ pas 1NT 

2♣ 3♣ pas...  

 
Gracz W zaalertował 2♣ i wyjaśnił po 
swojej stronie jako stare. 
E nie alertował, spytany powiedział, że 
naturalne, więc N dał kolor 
przeciwnika. W mini-karcie 
konwencyjnej pary WE nie było tej 
sekwencji.​
Wynik: 3♣ 10 lew. Na drugim stole: 
3NT N 11 lew. 
 
Jaki będzie werdykt sędziego? 

 

strona 8​ ​ ​ Przygotowanie: Paweł Szymaszczyk, korekta: Aleksander Krych 

Maksy​
S, obie po partii 

♠ 93​
♥ K943​
♦ A8​
♣ AQ962 

 

♠ AJ​
♥ 8765​
♦ Q7532​
♣ K8 

N 
W        E 

S 

♠ KQ108765​
♥ ​
♦ J1094​
♣ 53 

 ♠ 42​
♥ AQJ102​
♦ K6​
♣ J1074 

 

Mecz​
N, NS po partii 

♠ AKJ​
♥ A107​
♦ AK10987​
♣ 9 

 

♠ 10876​
♥ QJ632​
♦ QJ​
♣ A4 

♠ 9542​
♥ 9854​
♦ 6​
♣ Q1053 

 ♠ Q3​
♥ K​
♦ 5432​
♣ KJ8762 
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Karta odpowiedzi, imię i nazwisko: …………………………………………………………… 
 
Zadanie 1.​ ​ ​ Zadanie 2.​ ​ ​ Zadanie 3. 

 TAK NIE Na 
zasło
nach 

  TAK NIE Tylko 
z KK 

 VP​
gosp 

VP 
gośc 

   

a)     a)          

b)     b)      Zadanie 4a)   4b) 

c)     c)      PT % TAK NIE 

d)     d)     1     
e)          2     
f)               
 

Zad. Odpowiedź Przepisy 

5.   

6.   

7.   

8.   

9.   
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Karta odpowiedzi, imię i nazwisko: …………………………………………………………… 
 

Zad. Odpowiedź Przepisy 

10.   

11.   

12.   

13.   

14.   

15.   

16.   
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