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Ćwiczenie 10 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
S rozgrywa 2 i gra ze stołu w końcówce jak na diagramie. Oddał już 4 lewy. Gra 
10 i deklaruje wzięcie dwóch lew, mówiąc E, że nie ma znaczenia czy przebije 
nisko czy wysoko. 
 
a) W natychmiast instruuje E, aby w ogóle nie przebijał, tylko zrzucił pika. S 

wzywa sędziego mówiąc, że W nie prawa decydować za partnera. 
 
b) WE zgadzają się z deklaracją, ale po wpisaniu wyniku do pierniczka 

zauważają, że wiele par brało lewę mniej. Oglądają jeszcze raz wszystkie ręce i 
W zauważa, że partner zrzucając pika weźmie dwie lewy. Sędzia? S mówi 
sędziemu, że obrońcy zgodzili się z jego deklaracją. 

 
c) Podczas rozgrywki w następnym rozdaniu W uzmysławia sobie, że zrzucenie 

pika w poprzednim rozdaniu dałoby ich stronie dodatkową lewę. Sędzia! 
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Ćwiczenie 11 
 
Otwiera E… 
 
a)  

W N E S 
  pas pas 

 
W tym momencie E uzmysławia sobie, że wyjął karty nie z tego pudełka. Sędzia! 
Z dobrymi już kartami chce otworzyć 1. 
 
b)  

W N E S 
  pas pas 

pas    
 

E uzmysławia sobie, że wyjął karty nie z tego pudełka. Sędzia! Z dobrymi kartami 
też chce spasować. 
 
c)  

W N E S 
  pas 1BA 

 
Sędzia! E uzmysławia sobie, że wciąż ma karty z poprzedniego rozdania. Dobre 
karty to K8; D86; DW954; A73, z którymi pasuje. Czy sędzia zezwala mu 
spasować? 
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Ćwiczenie 12 
 
a)  

W N E S 
1  pas 2  2  

  ktr.  
 

Sędzia! S nie akceptuje 
 
b)  

W N E S 
1  pas 2  2  

  ktr. pas 
 

Sędzia! 
 
c)  

W N E S 
1  pas 2  2  

 ktr.   
Sędzia! 
 
d)  

W N E S 
1  pas 2  2  

 ktr. pas  
Sędzia! 
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Odpowiedzi do ćwiczeń 10-12 
 
Ćwiczenie 10 
 
Kiedy zachodzi uznanie deklaracji (roszczenia lub zrzeczenia)? O tym mówi 69A. Kiedy 
rozpocznie się następne rozdanie lub zakończy runda. Kiedy nie nastąpi żadne z 
wymienionych zdarzeń stosujemy 70, a po wystąpieniu – 69B. 
 
a) Gra ustaje. Nie nastąpiło uznanie deklaracji. Każdy z obrońców może zdecydować o 

linii obrony. 
 
b) Troszkę dalej, ale nadal wedle 69A uznanie deklaracji nie nastąpiło. Czy rozstrzygamy 

tak samo jak w a)?. Jak interpretujemy 70A „…Rozstrzygając sporne roszczenie lub 
zrzeczenie sędzia ustala zapis rozdania możliwie najbardziej sprawiedliwy dla obu 
stron…”? 

 
c) Zgodę wyrażono, więc zastanówmy się czy E mógłby wyrzucić pika, gdyby gra byłaby 

kontynuowana? Nigdy o tym nie wspomniał, więc nasza odpowiedź brzmi – nie. Wynik 
pozostaje. 

 
 
Ćwiczenie 11 
 
Powyższe przykłady powinny pomóc sędziom stosować jakże często występujący przepis 
17D. Możliwości „normalnego” rozegrania rozdania drastycznie maleją. W zasadzie gracz 
może powtórzyć swoją pierwszą odzywkę i to tylko wtedy, gdy partner jeszcze nie 
zalicytował – 17D2. 
 

a) Pas zostaje anulowany, ale otwarcie 1 anuluje przy okazji całe rozdanie. 
 

b) Partner zalicytował: rozdanie zostaje anulowane. 
 

c) Przypis do 17 daje pewną możliwość wyboru. Pas nie jest wszak odzywką 
psychologiczną. Pozostaje jednak pytanie, czy informacja o odzywce S – 1BA jest 
legalna dla E? 

 
 
Ćwiczenie 12 
 
Sędzia powinien błyskawicznie wychwycić różnicę pomiędzy zapowiedzią poza kolejnością 
a zapowiedzią niedozwoloną. 
 
a) Czy ta kontra jest niedozwolona? Przeczytaj uważnie 19A1 „gracz może kontrować 

tylko ostatnią zgłoszoną odzywkę. Musi to być odzywka przeciwnika, po której nie 
zgłoszono innych zapowiedzi niż pas”. A więc taka kontra to tylko KPK i może być 
zaakceptowana. Jeśli nie, partner pasuje do końca, ale zawsze grozi 23. 
 

b) Pas zaakceptował KPK. 
 
c) Ta kontra jest niedozwolona. 36B4. Partner pasuje do końca, a dodatkowo 23 i 26 

może mieć zastosowanie. 
 
d) Pas skasował wszystkie kary. Obie zapowiedzi zostają wycofane i licytacja wraca do 

właściwego gracza. Mnie zdarzyło się wycofać już 3 i pół okrążenia licytacji .  
 


