
Przepis 15 – Niewła ściwe rozdanie lub r ęka

15. Niewłaściwe rozdanie lub ręka

A. Karty z niewłaściwego pudełka
1. Zapowiedź unieważnia się (wraz ze wszystkimi kolejnymi zapowiedziami), jeśli zgłosił ją gracz  
z kartami z niewłaściwego pudełka.
2.  (a)  Jeżeli  partner  wykraczającego  zgłosił  zapowiedź  po  unieważnionej  zapowiedzi  
wykraczającego, należy orzec wynik rozjemczy.
(b) W przeciwnym razie wykraczający ponownie zgłasza zapowiedź po obejrzeniu właściwej ręki  
i licytacja przebiega dalej normalnie.
(c) Do każdej zapowiedzi wycofanej lub unieważnionej stosuje się przepis 16C.
3. Jeżeli wykraczający powtarza swoją zapowiedź w czasie rozgrywania rozdania z kartami, które 
uprzednio omyłkowo wyjął, sędzia może zezwolić na normalne rozegranie tego rozdania, ale należy 
orzec wynik rozjemczy, gdy zapowiedź wykraczającego w drugim rozdaniu różni się* od zapowiedzi  
uprzednio unieważnionej.
4. Oprócz określonego powyżej sprostowania sędzia może wymierzyć karę proceduralną (przepis  
90).

B. Niewłaściwe rozdanie wykryte podczas okresu licytacji lub okresu rozgrywki**
Jeżeli  po  rozpoczęciu  okresu  licytacji  sędzia  stwierdzi,  że  któryś  uczestnik  gra  rozdanie  
nieprzeznaczone dla niego w bieżącej rundzie, wtedy:
1. Jeżeli przynajmniej jeden z graczy przy stole rozegrał to rozdanie wcześniej z przeciwnikami  
właściwymi lub nie, rozdanie unieważnia się zarówno dla jego strony, jak i dla jego przeciwników.
2. Jeżeli żaden z czterech graczy nie rozegrał rozdania wcześniej, należy zarządzić  dokończenie  
licytacji  i  rozgrywki.  Sędzia utrzymuje  uzyskany wynik  i  może  nakazać  obu  parom rozegranie  
przeciwko sobie właściwego rozdania później.
3.  Sędzia  powinien  przyznać  procentowy  wynik  rozjemczy  (patrz  przepis  12C2a)  każdemu  
uczestnikowi pozbawionemu możliwości uzyskania wyniku z gry.

* Druga zapowiedź różni się od zapowiedzi unieważnionej, jeśli jej znaczenie jest istotnie różne albo jest to zapowiedź  
psychologiczna.
** Punkt ma zastosowanie dla rozgrywek parowych i indywidualnych, patrz przepis 86B dla rozgrywek teamowych.
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Nowy  przepis  15  zawiera  dwie  zmiany  warte  odnotowania:  pierwsza  z  nich  jest  związana 
z przepisem  15B,  a  drugą  stanowi  przeniesienie  i  modyfikacja  przepisu  17D  - karty 
z niewłaściwego pudełka. Żaden sędzia na świecie nie mógł znaleźć go w MPB, chyba że wiedział 
na pamięć, gdzie jest; ten przepis był bowiem umiejscowiony wbrew logice. W ramach tej drugiej 
zmiany przepis 17D został przeniesiony i stał się przepisem 15A, ponieważ naszym zdaniem takie 
położenie  ma więcej  sensu.  Ponadto  przepis  został  uproszczony i  w  ten  sposób stał  się  lepiej 
zrozumiały (taką przynajmniej mamy nadzieję!).

W  tym  przepisie  znów  widzimy  tendencję  Komisji  Prawa  WBF,  by  dążyć  do  zapisywania 
brydżowych wyników, gdy tylko jest to możliwe. Zdejmowanie rozdań jest teraz trudniejsze.

W przepisie 15A należy przerwać rozgrywane rozdanie tylko wtedy, gdy partner wykraczającego 
zdążył  już  zgłosić  zapowiedź  (osobiście  podszedłbym  do  problemu  jeszcze  luźniej  i  pozwolił 
kontynuować  rozdanie również  wtedy, ale w końcu musi być  jakaś  granica, więc można uznać 
przyjęty zapis za rozsądny kompromis). To idealnie logiczne: pierwsza zapowiedź wykraczającego 
jest w oczywisty sposób pozbawiona znaczenia, zatem nie powoduje nielegalnej informacji dla jego 
partnera; w związku z tym jedyne, z czym trzeba sobie poradzić, jeśli już nastąpiło, to zapowiedź 
LHO (przepis 16C*).

Co więcej (a nie było to uwzględnione w starym przepisie), pojawia się jeszcze jedna możliwość 
uratowania rozdań przed anulowaniem: przepis 15A3.

Dotyczy on sytuacji, w której zawodnik wyciągnął karty z rozdania, które ma zagrać później.

Mimo że byłoby to logiczne, w przepisie brakuje wyraźnego odniesienia do sytuacji,  w której 
wykraczający ma zgłosić zapowiedź jako pierwszy (jest rozdającym) lub, bardziej ogólnie, w której 
pozycja  licytacyjna  w  niewłaściwym  rozdaniu  odpowiada  temu,  co  się  wydarzyło:  w  takich 
przypadkach należałoby zobowiązać zawodnika do powtórzenia zapowiedzi i sędzia nie powinien 
mieć nic do oceny. Powód polega na tym, że - wiem to z doświadczenia - słabsi sędziowie mają 
tendencję do zdejmowania rozdań zbyt często. Mam nadzieję, że postaracie się nauczyć sędziów 
w Waszych krajach, by tak nie robili, wyjaśniając wyraźnie, że zasada utrzymywania brydżowych 
wyników jest rozprzestrzeniona w całym Prawie.

Trzeba podkreślić, że sędzia zawsze ma możliwość późniejszego przyznania wyniku rozjemczego, 
kiedy  okaże  się,  że  wykroczenie  w  ostatecznym  rozrachunku  przyniosło  korzyść  stronie 
wykraczającej.

Jest to ważne przede wszystkim w meczach, więc należy upewnić  się,  by ciągłe odwołanie do 
przepisu 86B i jego konsekwencji było dobrze rozumiane.

Jeśli chodzi o przepis 15A4, zupełnie nie zgadzam się z nim, ponieważ jego treść przeczy zasadzie 
niekarania za niezamierzone odchylenia od poprawnej procedury: nikt nie wyjmuje kart ze złego 
pudełka dla zabawy. Zatem nie dałbym w tym miejscu sędziom dowolności w przyznawaniu kar, 
nie ma jej przecież w prawie żadnych innych przepisach podobnego typu. Niezamierzone błędy 
nigdy nie powinny być przedmiotem uznaniowych kar.

Przejdźmy teraz do przepisu 15B, który jest tak rewolucyjny, jak odkrycia Kopernika. Podstawą tej 
ważnej zmiany jest, jeszcze raz, zasada utrzymywania możliwie jak największej liczby brydżowych 
wyników.

* Proszę zwrócić uwagę, że nowy przepis 16C odpowiada staremu 16D.
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Tak naprawdę, pomyślcie, jak dziwny był stary przepis, co można pokazać na prostym przykładzie.

W turnieju rozgrywanym howellem rozdanie numer 14 zostaje źle potraktowane przez dwie pary. 
W dwóch przypadkach niewłaściwa para zaczyna licytować w nim wykładanego szlema, z jedną 
drobną różnicą: przy stole numer 3 właściwa para pojawia się 0,1 sekundy przed odkryciem karty 
pierwszego wistu, a przy stole 5 - 0,1 sekundy do jej odsłonięciu.

Według starego przepisu wynik przy stole 3 musiał być unieważniony, a wynik przy stole 5 musiał 
pozostać. Czy to miało sens? Mam nadzieję, że zgadzacie się z moim zdecydowanym "Nie"!

Jeśli chodzi o możliwość, żeby odpowiednie pary rozegrały później rozdania, których nie mogły 
zagrać w tej rundzie, nic się nie zmienia w stosunku do starego przepisu, który radzi sędziemu, by 
postarał się to umożliwi ć. W efekcie, jeśli sytuacja zostanie perfekcyjnie rozwiązana, nie będzie 
żadnych unieważnionych rozdań, czyli żadnych procentowych wyników rozjemczych.

autor: Maurizio di Sacco (Włochy); tłumaczenie: Artur Wasiak, korekta: Michał Klichowicz str. 3/3


