Polski Związek Brydża Sportowego

Witold Stachnik

Prezes PZBS

Koleżanki i Koledzy

Zarząd Bolesławieckiego  Klubu Brydżowego , mając na uwadze aktualną ale i przyszłą sytuację w związku z trwającą epidemią wywołaną COVID-19,  postanawia zrezygnować z organizacji we wrześniu 2020 r. tradycyjnej Trzydniówki Brydża Sportowego, w ramach której miały odbyć się Mistrzostwa Polski Teamów oraz turniej GRAND PRIX Polski Par.

Od wielu lat staramy się aby impreza w Bolesławcu miała odpowiednio wysoki  poziom organizacyjny. Wymaga to wielomiesięcznych przygotowań i odpowiednich środków finansowych. Jednym z głównych źródeł finansowania naszej imprezy są środki publiczne.

Mamy świadomość, że niezależnie od rozwoju sytuacji możliwość rywalizacji sportowej nie jest dzisiaj sprawą najważniejszą. Zakładając nawet, że sytuacja epidemiologiczna we wrześniu umożliwiłaby przeprowadzenie imprezy, to doskonale zdajemy sobie sprawę, że dzisiaj  środki publiczne powinny być skierowane przede wszystkim na walkę  z epidemią i jej skutkami.

Bolesławiecki Klub Brydżowy otrzymał w tym roku dofinansowanie ze środków publicznych w kwocie 21.500 zł.

Rezygnując z tych środków zarząd BKB Bolesławiec wystąpił z apelem do władz samorządowych  miasta Bolesławiec, Powiatu Bolesławieckiego i Województwa Dolnośląskiego o przekazanie przyznanych kwot na  potrzeby Zespołu Opieki Zdrowotnej w Bolesławcu , który został przemianowany w szpital jednoimienny i bardzo potrzebuje pomocy na walkę z epidemią.

Mamy nadzieję, że nasza decyzja spotka się ze zrozumieniem środowiska brydżowego.

Jarosław Molenda

Prezes BKB Bolesławiec