Polski Związek Brydża Sportowego

PZBS

KRS 0000219753, NIP: 525-16-56-918, Organizacja Pożytku Publicznego

konto PZBS: 07 1240 6175 1111 0000 4577 6692

Kadra szkoleniowo-selekcyjna U-20

zobacz wcześniejszy komunikat

 

zobacz jadłospis

 

 

Planowany harmonogram* zgrupowania:

WTOREK

15-17.30 Przyjazd uczestników

18.00 Obiadokolacja***

18.45 Otwarcie zgrupowania

19.00 – 20.20 Test wiedzy ogólnobrydżowej

20.30 – 22.30 Gry kontrolne

22.30 – 23.30 Omówienie gier kontrolnych

ŚRODA

7.30 Śniadanie***

8.00 – 12.30 Zajęcia integracyjne*

13.00 Obiad***

14.30 – 18.30 Wykłady, ćwiczenia

19.00 Kolacja***

19.30 – 22.30 Gry kontrolne

22.30 – 23.30 Omówienie gier kontrolnych

CZWARTEK

7.30 Śniadanie***

8.00 – 12.30 Zajęcia integracyjne*

13.00 Obiad***

14.30 – 18.30 Wykłady, ćwiczenia

19.00 Kolacja***

19.30 – 22.30 Gry kontrolne

22.30 – 23.30 Omówienie gier kontrolnych

PIĄTEK

7.30 Śniadanie***

8.00 – 12.30 Zajęcia integracyjne*

13.00 Obiad***

14.30 – 18.30 Wykłady, ćwiczenia

19.00 Kolacja***

19.30 – 22.30 Gry kontrolne

22.30 – 23.30 Omówienie gier kontrolnych

SOBOTA

7.30 Śniadanie***

10.00 Grand Prix Polski Par, sesje 1-3

14.30 Obiad***

16.00 Grand Prix Polski Par, sesje 4-5

19.00 Kolacja***

20.00 – 22.00 Omówienie rozdań

NIEDZIELA

7.30 Śniadanie***

8.00 - 12.30 Wykłady, ćwiczenia lub gry kontrolne 12 lub 24 rozdania

13.00 Podsumowanie zgrupowania

14.00 Obiad***

Wyjazd po obiedzie

 

* Gry i zabawy logiczne, gry planszowe, turniej tenisa stołowego, wycieczka górska, hala sportowa

** Harmonogram może ulec zmianie

*** Menu w załączniku

Lista rzeczy potrzebnych w czasie zgrupowania:

  • Zgoda rodziców na udział dziecka w zgrupowaniu (dotyczy osób niepełnoletnich)

  • Obuwie i odzież sportową, obuwie na górską wycieczkę

  • Paletki do tenisa stołowego (kto posiada)

  • Zeszyt i długopis do robienia notatek

  • Karty konwencyjne

  • W przypadku potrzeby wystawienia faktury uczestnicy zobowiązani są do przedstawienia danych odbiorcy w dniu przyjazdu przy zameldowaniu w hotelu

  • Dowód tożsamości

Informacje dodatkowe:

Rejestracja* uczestników odbywać się będzie na głównej recepcji hotelu (między godziną 15.00 – 17.30) w ustalonym porządku:

  1. Punkt meldunkowy – Magdalena Plasa 509 641 872

  2. Rejestracja w recepcji hotelowej

  3. Odbiór bloczków obiadowych – Mirosław Jóźwiak 503 015 844

 

* W przypadku innych godzin przyjazdu prosimy o kontakt telefoniczny z wyżej wymienionym osobami lub Adrianem Bakalarzem 698 484 449.